Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

DestaquesEconomia

Governo certifica primeira fábrica para atender mercado nacional de peixe

O Governo do Estado, por meio da Agência Defesa Agropecuária e Florestal do Amazonas (Adaf), emitiu a certificação para a primeira fábrica preparada para comercializar em todo o país peixes amazônicos com beneficiamento industrial. A Chikó Alimentos, sediada no município de Manacapuru (a 68 quilômetros de Manaus), passou a contar com o registro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal (Sisbi-POA).

A documentação foi entregue durante o Governo Presente, realizado pelo governador Wilson Lima, na semana passada. A fábrica está localizada na zona rural do município e tem capacidade produtiva diária de 12 toneladas de peixe.

O trabalho é voltado ao beneficiamento de pescado salgado, como o pirarucu manejado da Reserva de Desenvolvimento Sustentável (RDS) de Mamirauá. Além desses, também fazem parte da produção do estabelecimento peixes como aruanã e mapará.

De acordo com o diretor-presidente da Adaf, Alexandre Araújo, para obtenção da certificação a Chikó Alimentos passou por uma rigorosa auditoria técnica, onde é verificado todo o processo produtivo para que nenhum dano seja causado à saúde do consumidor. “Significa muito para nós. O governador Wilson Lima é um dos incentivadores de empreendimentos como esse porque gera emprego na zona rural. Esse produto inspecionado pela Adaf vai para todos os estados brasileiros, levando um produto amazônico, que é tão cobiçado não só pelos amazonenses como pela população brasileira”.

Deixe um comentário

O seu endereço de e-mail não será publicado. Campos obrigatórios são marcados com *